Två världar möts

Zettle by PayPal

N är svenska betallösningen iZettle blev uppköpta av amerikanska PayPal var det dags att skaffa ett nytt stockholmskontor, där två företag, kulturer och världar skulle mötas. 700 arbetsplatser skulle ta plats i Europahuset på Regeringsgatan i Stockholm. För att lyckas krävdes noggrann planering, stilsäkra arkitekter och mycket arbete med material och möbler.

Idag står kontoret färdigt och på Regeringsgatan möts de skandinaviska möblerna av den råa betongen och amerikanska värmen. Hjärnorna bakom utformningen stavas Vida Arkitektkontor. Vi på Lindelöf är glada och stolta över att ha fått vara med och bidragit med vår expertis kring material och möbler.

Materialtungt
och kulturstarkt

I den nya lokalen I den nya lokalen är det råmaterialen som dominerar. Både innertak och golv är gjorda av rå betong som grund. Pentryn är i rostfritt stål, och likaså alla hyllor.

För att mjuka upp känslan valde arkitekterna på Vida att jobba med askträ som inklädnad av vissa väggar och dörrar. Mötet av de två företagen, länderna och kulturerna är påtaglig, utan att vara övertydlig.

Det amerikanska finns i värmen och i den öppna planlösningen. Att man sitter i stora öppna landskap, hänger också ihop med den senaste utvecklingen av kontorslandskapet, som inte minst är tydlig bland Facebook, Google och de andra giganterna i Silicon Valley.
Det fanns också en önskan att plocka med urbana element, och där kommer råheten in. Den amerikanska kulturen är ung och råa material från gatan skapar känslan av att man blir ett med staden.
Leo huvudarkitekt, Vida

D e två interntrapporna som utgör navet för kontoret har fått en speciell betydelse. Det är här, i trapporna, som världarna möts. Svenska iZettle möter amerikanska PayPal. För att förstärka trappans symbolik har den fått en stark färg knallblå, eller PayPal-blå. Trapporna är klädda i blå valchromat och är en markör för nya iZettle. Alltid med en fot kvar i PayPal.

Det var viktigt för PayPal att få sätta sin prägel på kontoret, men ändå låta iZettle få stå på sina egna ben. Flera av projektets beslutsfattare sitter i USA så projektet drevs till stor del från PayPals huvudkontor. Det färdiga konceptet i projektet är tydligt, Zettle by Paypal.
Hanna Ekstrand Lindelöf

Rått, varmt och smart

Arkitekterna på Vida hade en tydlig vision om att skapa en rå och cool känsla som också andas värme och hemkänsla. På så sätt ville man få ihop det svenska och amerikanska.

Värmen krävdes för att få in det amerikanska, men också för att skapa en trivsam miljö som inte känns som ett traditionellt och oinspirerat kontor, utan snarare en plats för medarbetare att samlas och interagera på. Men det var också viktig att lokalen och utrymmena var smart planerade och användbara.

Vi ville skapa ett kontor som kändes modernt, hemtrevligt och tidsenligt. Och som kopplar tillbaka till det svenska och amerikanska. Samtidigt var det viktigt för oss att lokalen var användbar. Saker ska inte gå sönder utan vara slittåliga, och lokalen ska kunna utvecklas medan man lever och verkar i den.
Leo Huvudarkitekt, Vida

Unika detaljer. Personlig känsla.

Att rita och inreda ett kontor med 700 arbetsplatser innebär alltid en viss risk i att det känns opersonligt och sterilt. Det var det sista man ville i detta projekt, och för att undvika den känslan blev unika och personliga detaljer en viktig del av lösningen.

Tillsammans tog vi fram flera unika detaljer i inredningen som i vissa fall var utmanande. Bland annat behövde jag ringa runt som en galning för att få tag i en väldigt specifik dragkedja till en specialritad kabelstrumpa som skulle ha samma uttryck som bordsskärmen. Beställningen behövde också genomföras på tyska. Men det gick och det blev väldigt bra!
Hanna Ekstrand Lindelöf

En trygg
partner.

Vi är glada att vi hade Lindelöf med oss på den här resan. Det har fungerat så bra att jobba tillsammans, och de har agerat fantastiskt stöd i detta ganska komplexa uppdraget. När saker och ting behöver fixas har det alltid gått snabbt, och de har kunnat styra oss rätt när vi varit på väg åt fel håll.
Leo huvudarkitekt, Vida