Två världar möts
Zettle by PayPal
N är svenska betallösningen iZettle blev uppköpta av amerikanska PayPal var det dags att skaffa ett nytt stockholmskontor, där två företag, kulturer och världar skulle mötas. 700 arbetsplatser skulle ta plats i Europahuset på Regeringsgatan i Stockholm. För att lyckas krävdes noggrann planering, stilsäkra arkitekter och mycket arbete med material och möbler.
Idag står kontoret färdigt och på Regeringsgatan möts de skandinaviska möblerna av den råa betongen och amerikanska värmen. Hjärnorna bakom utformningen stavas Vida Arkitektkontor. Vi på Lindelöf är glada och stolta över att ha fått vara med och bidragit med vår expertis kring material och möbler.
Materialtungt
och kulturstarkt
I den nya lokalen I den nya lokalen är det råmaterialen som dominerar. Både innertak och golv är gjorda av rå betong som grund. Pentryn är i rostfritt stål, och likaså alla hyllor.
För att mjuka upp känslan valde arkitekterna på Vida att jobba med askträ som inklädnad av vissa väggar och dörrar. Mötet av de två företagen, länderna och kulturerna är påtaglig, utan att vara övertydlig.
D e två interntrapporna som utgör navet för kontoret har fått en speciell betydelse. Det är här, i trapporna, som världarna möts. Svenska iZettle möter amerikanska PayPal. För att förstärka trappans symbolik har den fått en stark färg knallblå, eller PayPal-blå. Trapporna är klädda i blå valchromat och är en markör för nya iZettle. Alltid med en fot kvar i PayPal.
Rått, varmt och smart
Arkitekterna på Vida hade en tydlig vision om att skapa en rå och cool känsla som också andas värme och hemkänsla. På så sätt ville man få ihop det svenska och amerikanska.
Värmen krävdes för att få in det amerikanska, men också för att skapa en trivsam miljö som inte känns som ett traditionellt och oinspirerat kontor, utan snarare en plats för medarbetare att samlas och interagera på. Men det var också viktig att lokalen och utrymmena var smart planerade och användbara.
Unika detaljer. Personlig känsla.
Att rita och inreda ett kontor med 700 arbetsplatser innebär alltid en viss risk i att det känns opersonligt och sterilt. Det var det sista man ville i detta projekt, och för att undvika den känslan blev unika och personliga detaljer en viktig del av lösningen.