Historier H i s t o r i e r

tar plats

Norstedts

N orstedts är Sveriges äldsta förlag och Norstedtshuset som ligger på Riddarholmen är välkänt för de flesta stockholmare. När ytorna på 2000 kvadratmeter skulle göras om anlitades How Arkitekter och Evert Lindelöf för att skapa ett kontor där historier berättas.

Jag har aldrig tidigare arbetat med ett så här gammalt hus, där samma företag har suttit hela tiden. Vi ville synliggöra historien, men också dagens moderna Norstedts. Därför har berättelserna, lekfullheten och böckerna fått ta stor plats. Norstedts är ett kulturföretag som också är nytänkande. När man rör sig i lokalerna är man hela tiden nyfiken på vad som ska komma!”, säger Fabian Wanqvist på How Arkitekter.
Det har varit ett roligt, stort och härligt projekt i grunden med inslag av hektiska block. Att få se våra nya lokaler växa fram i modern tappning med historiens vingslag har varit fantastiskt. Samarbetet har gått så bra och resulterat i ett modernt, historiskt och färgstarkt kontor”, säger Christina Ackerdal på Norstedts.

Huset är avlångt och har strukturerats upp med hjälp av bokhyllor och böcker för att få in en rytm. Eftersom Norstedts hela tiden utvecklas krävs en flexibel struktur. Här varvas stora salar med ljusa gröna arbetsytor. Bokhyllor skapar gångar där små sitthörnor plötsligt dyker upp.

Mötesrummen är utformade utifrån karaktärer eller författare. Här kan du kliva in i världar som hör till PO Enquist, Alfons Åberg, Pippi och Harry Potter. De små världarna är isolerade från resten av huset och står för sig själva.

Själv är jag väldigt förtjust i Bergman-rummet. Där finns ett tidigt 1800-talsbord i Mahogny med äkta matta, ett Mahognyskåp och artefakter som har med Ingmar Bergman att göra. Där finns bland annat en ullbonad som ska påminna om Fårö och en 1600-tals träskulptur som har suttit i en kyrka. Det är ett ganska mörkt och stämningsfullt rum med utsikt över Gamla stan och Riddarhuset. Som en tidskapsel“, säger Fabian Wanqvist.

Befintliga möbler har kombinerats med vintage och skräddarsydda lösningar. Möbler har renoverats och kontoret innehåller gammalt och nytt. Auktioner och Blocket har hårdbevakats och fynden har bidragit till mötesrummens sagovärldar.

Dekorativa böcker tar plats nästan överallt och varje verk ger associationer. Under 200 år har Norstedts tagit fram hundratusentals böcker och de hjälper nu till att skapa en atmosfär som sätter igång fantasin.

Inredningsarkitekten hade en vision och vissa delar innebar riktigt detaljarbete, säger Tove Prahl, projektledare hos Lindelöf. Ta bokhyllorna till exempel jag har aldrig levererat något liknande! Det var komplicerade ritningar, mycket och så stort. Vi valde en planmöbelproducent som kunde göra en hybrid av en vanlig produkt och ett finsnickeri. Lägg till att det är ett gammalt hus där allt är snett och vint, så bokhyllorna krävde även finjustering på plats.
Eftersom kollegorna har jobbat hemma är det många som ännu inte fått uppleva allt det nya, men de få som har varit inne är väldigt nöjda och glada. Wow och superfint hör jag ofta. Jag känner mig väldigt glad och stolt och samarbetet har varit lätt, lösningsorienterat och smidigt, säger Christina Ackerdal på Norstedts.
Vi trivs väldigt bra i samarbetet med Lindelöf! Jag vet hela tiden vad de gör och blir informerad om vad som händer. Jag och Tove känner till varandras värderingar, vilken estetik vi trivs i och hur vi kommunicerar med varann. Vi vet vad vi går för. Vi har faktiskt scannat hela marknaden och är väldigt glada över att arbeta med Lindelöf. Vi klickade direkt,” säger Fabian Wanqvist.
Jag är glad för att hållbarhet och omtanke om miljön har fått ta stor plats i det här projektet. Norstedts hade bland annat stolar som vi skickade tillbaka till fabriken för omlackning och omklädnad. 20 år gamla stolar kan nu leva 20 år till.

Det nya som har köpts är av hög kvalitet och av fina naturprodukter som trä och läder i naturfärg. Det slits vackert. Kombinationen av återbruk genom renovering av befintliga möbler, auktionsfynd och varsamt utvalda nya möbler gör att hela kontoret blir hållbart, säger Tove Prahl.